Dette bør du se etter når du skal flytte boliglånet

Hva innebærer det å flytte et boliglån?

Når man velger å flytte et boliglån, betyr dette at gjelden flyttes fra én bank til en annen. Dette kalles gjerne for refinansiering, og er noe mange boligeiere vurderer hvert år.

Det å flytte et boliglån til en ny bank trenger heller ikke å være noe komplisert, for mange banker gjør mesteparten av jobben for deg.

Hvorfor flytte boliglånet? 

Det er en rekke grunner til at noen kan ha et ønske om å flytte boliglånet fra en bank til en annen. En av de vanligste årsakene er at man ønsker bedre lånevilkår, for eksempel i form av lavere renter og billigere gebyrer.

Det kan også handle om at man ikke er fornøyd med andre faktorer ved sin eksisterende bank, som ikke er direkte knyttet til selve lånet. Kanskje kundeservice eller øvrige låneprodukter ikke lever opp til forventningene?

Man kan også ha et ønske om å flytte boliglån til en ny bank i forbindelse med refinansiering av annen gjeld. Har du for eksempel dyre smålån, kan du kvitte deg med disse om du øker boliglånet. 

Banken som tilbyr refinansiering i boliglånet, krever noen ganger at hele eller deler av boliglånet flyttes til deres bank.

Hva bør du vurdere når du skal flytte boliglån?

Dersom du vurderer å flytte et boliglån, bør du sette av noen minutter til å vurdere de forskjellige bankene. Du kan nemlig spare mye penger og frustrasjon på å gjøre et gjennomtenkt valg.

La oss se nærmere på hvilke faktorer som bør vurderes før du i det hele tatt flytter boliglånet til en ny bank.

Effektiv rente på lånet

Har du funnet en bank som kan friste med lavere nominell rente enn din eksisterende bank? Det kan være en god indikasjon på at du bør flytte lånet, men vi anbefaler deg å heller sjekke den effektive renten.

Effektiv rente vil nemlig også ta med nominell rente, altså renten på selve boliglånet, men også eventuelle etableringsgebyrer, termingebyrer og lignende. Ved å se på effektiv rente, vil du kort og godt få et helhetlig bilde av hvorvidt lånet faktisk er billigere eller ikke.

Bindingstid

Før du flytter boliglånet til en ny bank, kan det også være lurt å sjekke om det er noen bindingstid hos den nye banken. Dersom banken opererer med en bindingstid, betyr det kanskje at du ikke vil kunne flytte boliglånet ditt igjen med det første.

Sjekk også om din eksisterende bank har noen bindingstid. Har den det, må du kanskje vente en stund før du kan flytte lånet ditt.

Support og rådgivning

Banken du har boliglånet ditt hos er sannsynligvis en bank du vil være involvert i over en lengre periode. Derfor er det en fordel å forsikre seg om at banken tilbyr god kunderådgivning og support.

Dersom du for eksempel skulle ha spørsmål om hva som lønner seg mest av fast og flytende rente, kan det være nyttig å prate med en rådgiver.

Andre bankprodukter og -tjenester

Skal du flytte et boliglån fra en bank til en annen, har du kanskje et ønske om å flytte brukskontoen din og eventuell sparekonto også. Det er ofte mer oversiktlig å ha alle bankproduktene man trenger i én og samme dagligbank.

Derfor kan det være greit å sjekke hvorvidt øvrige bankprodukter og -tjenester er gunstige eller ikke, for eksempel med tanke på renter, antall gebyrfrie uttak og lignende.